Hoe werkt een batterij?

Batterijen zijn niet uit ons leven te denken. Ze voorzien je apparaten van energie en zijn in sommige gevallen zelfs onmisbaar. Denk aan batterijen in rookmelders of medische apparaten. Benieuwd hoe een batterij werkt? En welke technologieën er verstopt zitten in de meeste batterijen? Lees dan verder.

oplaadbare-batterijen

Oplaadbare batterijen

Oplaadbare batterijen (ook wel rechargeables) zijn onze specialiteit. Ze hebben een lange levensduur, zijn milieuvriendelijker en ideaal voor apparaten die je vaak gebruikt.

eenmalige-batterijen

Eenmalige batterijen

Alkaline batterijen worden ook wel eenmalige batterijen genoemd en zijn dus niet oplaadbaar. In ons assortiment vind je allerlei formaten van penlite tot 9V blok.

litium-ion-batterijen

Lithium-Ion batterijen

Lithium-Ion batterijen zijn krachtige, oplaadbare batterijen met een lange levensduur. Ze hebben een hoge energiedichtheid en een geringe zelfontlading.

Hoe werken batterijen?

Het verschilt per batterij hoe die precies werkt. Dat komt doordat batterijen uit verschillende grondstoffen bestaan en niet elke batterij per definitie dezelfde techniek hanteert.  

Een batterij voor in een hoorapparaat werkt anders dan een batterij in je smartphone. Wel gebruikt elke batterij hetzelfde basisprincipe, ze zetten chemische stoffen in de accu om tot elektrische energie.

Zo werken alkaline batterijen

Alkaline batterijen worden ook wel eenmalige batterijen genoemd. De naam zegt het al, dit soort batterijen gebruik je één keer in een apparaat. Daarna is hij leeg en vervang je hem voor een nieuwe batterij.

Een alkaline batterij voorziet je apparaat van energie door een elektrochemische reactie tussen zinkpoeder, mangaandioxide en grafiet. Een alkaline batterij is vernoemd naar het alkalische materiaal kaliumhydroxide. Dit zorgt voor de verbinding tussen de twee polen van de batterij.

 

Dit is hoe een oplaadbare batterij werkt

In tegenstelling tot een alkaline batterij, gebruik je een oplaadbare batterij meerdere malen. Je laadt ze op door een er een elektrische spanningsbron op aan te sluiten. Hierdoor worden de chemische processen in de batterij in de omgekeerde richting voltrekken vergeleken met het ontladen.

Oplaadbare batterijen zijn ideaal voor allerlei apparaten. Waar ze vroeger voornamelijk gebruikt werden voor apparaten die veel energie nodig hadden (zoals een gamecontroller of flitser) zijn ze nu ook uitermate geschikt voor je afstandsbediening of computermuis. 

Oplaadbare batterijen van GP zijn voorzien van een zogenaamde ReCyko+ techniek. Dankzij deze technologie zijn de ReCyco+ en ReCyko+ Pro batterijen direct na aanschaf te gebruiken. Daarnaast behouden ze langer hun energie.

 

De werking van Lithium en Lithium-Ion batterijen

Lithium en Lithium-Ion zijn twee verschillende technieken. Gewone lithium batterijen, ook wel lithium-metaal-batterijen genoemd, zijn niet oplaadbaar. Knoopcellen zoals de CR2032 en de CR2025 zijn gemaakt van de Lithium. Je vindt dit soort batterijen tegenwoordig in steeds meer apparaten. Waar ze vroeger alleen in bijvoorbeeld een rekenmachine of horloges zaten, zitten ze nu ook vaak in speelgoed.

Een Lithium-Ion batterij is wel oplaadbaar. Let op, ze hebben vaak wel een ander soort oplader nodig dan reguliere oplaadbare batterijen. Dit komt om dat Lithium-Ion batterijen krachtiger zijn. Deze batterij levert veel power en functioneert perfect in krachtige zaklampen. Daarnaast wordt de ‘Li-ion’ batterij veel gebruikt in gereedschap, gimbals, stabilizers, draadloze deurbellen, laserpennen en andere draagbare apparaten. Behalve een zeer hoge energiedichtheid en een geringe zelfontlading, hebben Lithium-ion batterijen geen last van geheugeneffect. Driehonderd of meer keren opladen is geen probleem. 

Search engine powered by ElasticSuite