Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Kies een categorie en vind je antwoord!

Algemene informatie

 1. Wat zit er binnenin een batterij?
  Batterijen zijn complexe producten. Ze zetten chemische energie om in elektrische energie. Dit proces vindt plaats tussen drie belangrijke onderdelen: de anode, de kathode en de elektrolyt. Elke soort batterij gebruikt verschillende materialen voor deze onderdelen. De materialen voor deze onderdelen worden geselecteerd op basis van hoe goed ze elektronen loslaten of aantrekken. Laatstgenoemde is nodig om elektrische stroom te genereren. De anode is vaak een metaal, de kathode een metaaloxide en elektrolyt een zoutoplossing die de ionenstroom makkelijker maakt.
 2. Wat zijn anode, kathode en elektrolyt?

  Dat zijn de basisonderdelen van een batterij.

  • Anode gemaakt van zink, de negatieve elektrode
  • Kathode is gemaakt van mangaandioxide, de positieve elektrode
  • Elektrolyt is gemaakt van kaliumhydroxide, een waterige vloeistof die zorgt voor ionentransport tussen de elektroden 

Batterijen en batterijladers

 1. Gaan oplaadbare batterijen vanzelf leeg als ik ze langdurig in een apparaat laat zitten wat ik niet gebruik?
  Ja, standaard oplaadbare baterijen ontladen na verloop van tijd en zijn daarom niet ideaal voor apparaten die je langere tijd niet gebruikt of die weinig energie verbruiken.
 2. Zijn er veiligheidsbedenkingen met betrekking tot het gebruik van oplaadbare batterijen in speelgoed?
  Oplaadbare batterijen zijn uitermate geschikt voor in het speelgoed en geven geen reden tot bezorgdheid.
 3. Zodra ik batterijen oplaad, worden de batterijen en lader warm. Kan dit kwaad?
  Nee, het is een normaal verschijnsel dat batterijen en lader warm worden tijdens het laden. De warmteontwikkeling bij de snellader van GP is hoger. Zodra de batterijen vol zijn, daalt de temperatuur. Bij andere laders is de warmteontwikkeling niet zo hoog omdat de batterijen langzamer worden opgeladen.
 4. Kan ik in elk apparaat oplaadbare batterijen gebruiken?
  In elk apparaat waar je normaal gezien een alkaline batterij in gebruikt, kun je ook een oplaadbare batterij gebruiken. Tenzij de fabrikant van het apparaat iets anders vermeldt. Er doen zich geen storingen voor bij het gebruik van oplaadbare batterijen van andere merken. Let wel op, dit geldt voor ronde oplaadbare batterijen (cilindervormig). Lithium batterijen met een andere vorm zijn vaak door de fabrikant ontwikkeld om een compartiment met speciale afmeting te passen. In dat geval is het niet mogelijk een batterij van een ander merk te gebruiken.
 5. De GP batterijlader laadt batterijen van 1,2V. Zijn deze geschikt voor mijn apparatuur die normaal op 1,5V batterijen werkt?
  Ja, de nominale spanning van 1,2V van een herlaadbare batterij betreft het gemiddelde gedurende de ontlading. Een alkaline batterij heeft weliswaar in het begin een iets hogere spanning maar deze zakt na korte tijd naar het niveau van een herlaadbare batterij. Slechts in uitzonderlijke gevallen waar de afschakelspanning van de apparatuur al op 1,2V per batterij ligt, functioneert een herlaadbare batterij moeizaam of helemaal niet.
 6. Is het wel veilig als ik ’s nachts batterijen in de lader laat zitten?
  Ja, alle batterijladers van GP zijn voorzien van ingebouwde beveiliging. Je kunt je batterijen dus onbezorgd ’s nachts opladen. We raden je wel aan na gebruik van de lader de stekker uit het stopcontact te halen.
 7. Hoe kan het dat mijn NiMh batterijen sneller leeg zijn dan verwacht?
  Bij elke oplaadbare batterij zit een handleiding. Daarin staat de tijd die de batterij nodig heeft om te herladen. Het is belangrijk na elke keer ontladen de minimale tijd voor herladen aan te houden.

  Daarnaast leveren batterijen pas na 2 à 3 keer volledig laden en weer ontladen maximale prestaties. Hetzelfde geldt voor batterijen die een aantal maanden niet in de GP batterijlader hebben gezeten.
 8. Wat moet ik doen als mijn batterijlader het niet meer doet?
  Doorloop de volgende vier stappen:

  1. Haal de stekker uit het stopcontact 2. Check of de batterijen in de juiste positie in de vakken van de batterijlader liggen 3. Controleer of je zeker oplaadbare batterijen in de lader hebt zitten 4. Stop de stekker terug in het stopcontact en check of de batterijen nu wel opladen

  Werkt het laden nog steeds niet? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.
 9. Kunnen batterijladers écht altijd in het stopcontact blijven?
  De GP batterijladers zijn speciaal ontwikkeld om langdurig in het stopcontact te blijven. Voor het milieu is het echter beter om de lader na het laden uit het stopcontact te halen.
 10. Is het mogelijk alkaline batterijen op te laden in de GP batterijoplader?
  Nee, het is alleen mogelijk om NiMH (oplaadbare) batterijen op te laden in de batterijlader.
 11. Is het mogelijk andere oplaadbare batterijen in de GP batterijladers te herladen?
  Dat is mogelijk. Houd er wel rekening mee dat onze batterijladers volledig zijn afgestemd en getest op GP batterijen.

  Iedere batterijfabrikant heeft zijn eigen ‘recept’ om een batterij te produceren. Door de verschillende specificaties is het mogelijk dat de lader niet het optimale resultaat behaald bij het laden van andere merken.
 12. Hebben de GP NiMH batterijen last van geheugeneffect?
  Nee, het zogenaamde “geheugeneffect” ontstaat door een chemische reactie van het cadmium in een nikkelcadmiumbatterij. De GP NiMH batterijen bevatten geen cadmium en kunnen dus geen “geheugeneffect” hebben.
 13. Welke veiligheidsmaatregelen nemen jullie in acht als het gaat om knoopcellen?

  Wij nemen de veiligheid van consumenten uiterst serieus. Daarom zijn er richtlijnen voor ouders en de medische sector. Op deze manier hebben ouders de juiste informatie om veilig om te gaan met knoopcellen en is de medische sector op de hoogte welke stappen te ondernemen bij incidenten. Meer informatie vind je hier.

Bewaren en weggooien

 1. Hoe kan ik het batterijvak van mijn apparaat het beste reinigen?
  Voor maximale prestaties is het belangrijk de contactvlakken van de batterijen én het batterijvak af en toe te reinigen. Dit doe je door met een schone doek of gum het vak schoon te wrijven.
 2. Worden batterijen door de temperatuur beïnvloed?
  Extreme kou of hitte verminderen het prestatievermogen van de batterij. Het slimste is dus om batterijen te bewaren bij kamertemperatuur in een droge omgeving. Plaats daarnaast apparaten die batterijen bevatten niet op zeer warme plaatsen. Ten slotte is het niet nodig om batterijen te koelen.
 3. Moet ik batterijen uit mijn apparaat halen als ik hem een tijdje niet ga gebruiken?
  Ja, als je het apparaat enkele maanden besluit niet te gebruiken is het raadzaam de batterijen eruit te halen.
 4. Hoe kan ik mijn oude batterijen recyclen?

  Door ze per 10 stuks in een zakje te stoppen en in te leveren bij een inleverpunt. Elke winkel die batterijen of producten met ingebouwde batterijen verkoopt heeft ook een inleverpunt.

  De inzameling van batterijen wordt georganiseerd en bevorderd door Stibat. Er zijn inzameltonnen, -dozen en -meubels in winkels, supermarkten en basisscholen door heel Nederland. In totaal zijn er ruim 24.000 inleverpunten. Minimaal één per 2000 inwoners! Er staat er dus altijd eentje in de buurt.

 5. Waarom is het belangrijk om batterijen te recyclen?

  Batterijen vallen onder klein chemisch afval. Binnenin zitten stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Denk aan mangaan en lood. Belanden batterijen in de natuur, komen de schadelijke stoffen er dus ook terecht.

  Een tweede reden is dat de grondstoffen uit een batterij prima hergebruikt kunnen worden. Van een lege batterij kan zelfs een kaasschaaf gemaakt worden.

  Kijk voor meer informatie op de site van Stibat.

Veiligheid

 1. De batterij in mijn tas wordt warm, is dit normaal?
  Nee, batterijen horen niet warm te worden als je ze niet gebruikt. Neem geen losse batterijen mee in je broekzak of tas. Door contact met metalen voorwerpen is er kans op kortsluiting, lekken of scheuren van een batterij. Daarnaast kan het zelfs lichamelijk letsel veroorzaken.
 2. Kan het kwaad als mijn kind met batterijen speelt?
  Ja, batterijen zijn uitsluitend bedoeld om apparaten van stroom te voorzien. Batterijen zijn gangbaar, maar leveren draagbare energie door middel van krachtige chemische reacties. Batterijen mogen dan ook nooit als speelgoed behandeld worden, dit geldt ook voor het ontmantelen of misbruiken van batterijen.

  De chemische stoffen in de meeste batterijen zijn niet schadelijk bij huidcontact. Mocht het toch voorkomen dat de chemische stoffen in contact komen met de ogen of ingeslikt worden, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.
 3. Er is een batterij nat geworden en nu ligt er een witte, poederige stof op. Wat nu?
  Als de batterij nat is of bedekt met een witte, poederige stof mag je de batterij niet meer aanraken dan strikt noodzakelijk om hem correct te verwijderen en weg te doen. Dit doe je door de batterij in een plastic zakje te stoppen en naar een inleverpunt te brengen.

  Blootgestelde lichaamsdelen en kleding dien je zo snel mogelijk met water en zeep. Is er contact met de ogen geweest? Spoel de ogen acuut gedurende 15 minuten met stromend water en raadpleeg een arts.
 4. Kan het kwaad om een batterij uit elkaar te halen?
  Ja, ontmantel nooit een batterij! Zodra je een batterij openmaakt komen er componenten bloot te liggen die letsel, brand of schade kunnen veroorzaken.
 5. Moet ik het batterijvak van mijn apparaat reinigen?
  Dat is wel aan te raden. Voor optimale prestaties is het van belang de contactvlakken van de batterijen en het batterijvak te reinigen als je de batterijen vervangt. Dit doe je met een schone doek of gum.
 6. Bevatten GP batterijen kwik?
  Nee, al onze batterijen zijn kwikvrij. In de GP alkaline batterijen zitten metalen als zink, stasal en magnaan. Daardoor vormen ze geen risico voor de gezondheid en het milieu mits ze op de goede manier worden gebruikt en verwijderd.