Lithium batterijen: alles wat je wilt weten

Waarschijnlijk heb je ze al weleens voorbij horen of zien komen: lithium batterijen. De afgelopen decennia is het aandeel van deze batterijen gestegen van 3 naar 15 procent! Lithium batterijen zijn te vinden in verschillende toepassingen. Denk aan elektrische fietsen, mobiele telefoons en zelfs auto’s.

Wat zijn lithium batterijen?

De gewone alkaline batterij kennen we allemaal. Deze eenmalige batterij is in elk huishouden te vinden zoals in de klok aan de muur of de afstandsbediening. Maar wat is dan het verschil met een lithium batterij?

Dat zit hem in de chemische samenstelling. Een alkaline batterij levert energie door de elektrochemische reactie tussen mangaandioxide, grafiet en zinkpoeder. Bij een lithium batterij komt er energie vrij door de reactie tussen mangaandioxide en lithium.

Assortiment Lithium batterijen

lithium batterijen

Lithium batterijen

Een ‘gewone’ lithium batterij gebruikt zuivere lithium in metaalachtige vorm als basis. Deze batterij is niet-oplaadbaar.

lithium-ion batterij

Lithium-ion batterijen

Lithium-ion batterijen zijn daarentegen wel oplaadbaar. Deze batterijen gebruiken lithiumverbindingen als basis.

Batterijen

Andere batterijen

Ben je opzoek naar andere batterijen? Neem eens in kijkje in ons assortiment. Je vindt er allerlei formaten en technieken.

Waar zitten lithium batterijen in?

Je vindt lithium batterijen of accu’s in verschillende vormen. Je kent vast de knoopcellen wel die in een hoorapparaat of horloge zitten. Dat zijn lithium batterijen. Er bestaan ook lithium batterijen in de vorm van een reguliere penlites. Deze vind je vaak in elektronisch speelgoed, scheerapparaten en bijvoorbeeld GPS apparatuur. Lithium accu’s vind je veelal in elektrische fietsen, auto’s en mobiele telefoons. 

De vraag naar lithium batterijen blijft groeien. Zo heeft de overheid het plan om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s te produceren. Kun je nagaan hoeveel lithium batterijen er dan nodig zijn!

lithium accu

Zijn lithium batterijen gevaarlijk?

Een lithium batterij an sich is niet gevaarlijk. Ze hebben een hoge energiedichtheid en een geringe zelfontlading waardoor ze tot wel zeven keer langer mee gaan dan een gewone batterij. Daarnaast zijn lithium batterijen altijd hermetisch afgesloten in een omhulsel.

Echter is het wel belangrijk goed op de batterij te letten. Dankzij het lithium, kan de batterij ontbranden als hij beschadigd is, in contact komt met water of blootgesteld wordt aan veel hitte. 

Zie je dat een van jouw lithium batterijen beschadigd is, zijn er roestplekken te zien, lekt de batterij of zie je witte uitslag? Verpak de batterij of accu dan in een plastic zak of huishoudfolie en lever hem in bij een Stibat inleverpunt. Een dergelijk punt vind je op de plek waar je de batterij hebt aangeschaft, zoals de supermarkt. Het gaat om een speciale ton om batterijen en accu’s in te deponeren.

Zijn lithium batterijen oplaadbaar?

Er zijn twee varianten: lithium batterijen en lithium-ion batterijen. Een lithium-ion batterij is oplaadbaar, de reguliere lithium batterij niet. Let op, voor een lithium-ion batterij heb je een aparte oplader nodig.

Search engine powered by ElasticSuite